Vart går gränsen ?

07.09.2021

Känner du att du går med på olika saker för att du inte kan säga nej?

Säger du hellre ja när du egentligen vill säga nej av din rädsla för att såra andra?

För att du vill leva upp till det DU tror att människor i din omgivning förväntar sig av dig?

Gränssättning är så väldigt viktigt -inom precis alla relationer du har i ditt liv. För att sluta såra dig själv och börja respektera dig själv för den du är - en människa med en egen fri vilja som har all rätt i världen att välja hur du ska leva ditt liv och hur du ska spendera din tid. Och viktigast av allt - att människorna runt dig respekterar dig genom att dom respekterar dina gränser.

Gränssättning är något av det absolut viktigaste vi behöver lära oss. Det är just dina gränser som berättar för omvärlden hur dom får lov att bete sig mot dig. Det är dina gränser som visar andra hur du accepterar att bli behandlad. Det skulle vara det mest självklara i världen, att kunna sätta ärliga och tydliga gränser för oss själva. Det är en del hur vi lär känna varandra...


Det är även en makalöst stor del av att älska sig själv, 

att stå upp för sig själv,

 att välja sig själv.


Varför är det då så otroligt svårt att sätta gränser? Varför sårar vi hellre oss själva än att säga ifrån ordentligt när någon behandlar oss fel? En orsak kan handla om att du under din uppväxt aldrig blev respekterad när du sa nej. Du kanske fick utstå straff, irritation, ilska och utfrysning när du testade dina egna och omvärldens gränser. Du kanske aldrig fick chansen att vara dig själv och därför vant dig vid att anpassa dig efter andras gränser mer än du har satt dina egna. Du kanske blev tystad. Orsaken kan ha uppstått från flera olika faktorer men det är aldrig för sent att lära om ifall att du har svårt med gränssättning .Är du den som alla tycker är så överdrivet snäll? Du kanske är känd för att aldrig säga nej, att du alltid ställer upp i alla lägen. Du som alltid tycks ta på dig ett extra ansvar med ett leende när någon frågar? Risken är då stor att du då lättare blir utnyttjad av andra i större utsträckning än dom som är starka i sin gränssättning , vilket ger en dålig känsla i oss och gör oss utmattade.Jag vet, jag har varit sån och än idag så finns det personer som kan få mig ur balans men idag kan jag hantera det på ett annat sätt och få fram min gräns, säga nej utan att behöva förtäcka den eller be om ursäkt för att just jag inte kan göra det där och eller alltid finnas tillhands.


Det tråkiga är att det inte alls är ovanligt att människorna som utnyttjar snällhet ofta är någon av dina nära vänner eller någon av dina familjemedlemmar. Personen som är jättesnäll kanske försiktigt har försökt säga nej till något men omgivningen har varken "lyssnat" eller respekterat detta nej. Dom är ju vana vid att inte behöva respektera den personens gränser för personen har aldrig stått upp eller satt sina gränser. Det kan till och med bli så tråkigt att omgivningen reagerar med att bli arga eller sura vid gränssättningar.


En person som har tydliga gränser vägleds och drivs oftast av hjärtats röst.De är ärliga, autentiska, stabila och vågar vara äkta oavsett sin omgivning eller miljö.De utstrålar: "här är jag, ta mig som jag är". De använder tydlig kommunikation och tydliga gränser.Men framförallt - de respekterar dina gränser. De äger sina känslor och misstag, de behöver inte lägga över skulden eller skammen på andra.Känner du att du har svårt att säga nej till saker? Att du inte riktigt kan säga nej om du inte har en "giltig" anledning att säga nej? Gör du ofta saker som du egentligen inte vill?Du känner troligen igen dig i att när du säger "nej" så får du skuldkänslor...Du känner dig som en dålig vän om du inte alltid kan ställa upp. Eller så tror du att människorna i din omgivning inte kommer att tycka om dig lika mycket om du säger "nej" till något. 


När du känner att du måste förklara och ge starka svar på varför du tackar "nej" till något är det samma sak som att du ger bort din egen kraft. Lite som att någon annan äger din tid och ditt liv...

Du har all rätt i hela världen att känna efter vad som känns bra och mindre bra för dig. Låt det vara magkänslan som avgör - vad säger din magkänsla?

Börja att läka det inom dig som gör att du tror att du måste vara andra till lags för att du ska bli älskad. Sanningen är den att de människorna som verkligen respekterar dig kommer att stå kvar utan att ge dig varken skuld- eller skamkänslor när du säger nej.

När du säger ja till något säger du nej till något annat. Säger du nej när magkänslan får vara med och avgöra så säger du också ja till något annat oftast bättre för dig själv. Din tid är ditt liv - vad du gör med din värdefulla tid är det som skapar ditt liv. Om du hela tiden ger bort din tid till andra, vad finns det då kvar för dig?


Tänk över om du någonsin har klargjort för dig själv vilka dina gränser är? Vad är du okej med? Vad är du inte okej med? Det här är viktigt att du funderar över. För om du inte vet vilka dina gränser är, hur ska då andra veta det? Lista ner dina okej och dina inte okej på ett papper och se i vilka situationer eller med vilka personer du säger ja men vill egentligen säga nej och vad som hindrar dig ifrån att säga nej - att inte bli vald, älskad, att andra ska bli arga, skapa konflikter?

Om vi aldrig får hjälp med att lära oss att sätta hälsosamma gränser och att respektera andras gränser när vi är barn så kommer beteendena följa med oss upp i vuxen ålder. De kommer att visa sig i våra vuxna relationer. I våra olika roller som föräldrar, partner och kollegor. Det positiva är att vi har all möjlighet i världen att lära om oss att sätta gränser och att lära oss att respektera andras. Varje ny dag är en ny dag att starta om.

Vi finns här för dig för att hjälpa, att stötta, att hitta dina bakomliggande sår eller programmeringar, att hitta nya strategier, att hitta tillbaka till magkänslan - din intuition.

Hjälpa dig att älska dig själv först och främst - förhållandet med dig själv är den viktigaste relationen i ditt liv som du ska ha livet ut.Vi står alltid beredda för att genom vägledning, coachning, healing och på många fler sätt än du kan tänka dig för att hjälpa just dig till att leva ditt liv på det högsta, bästa sätt menat för just dig - alla är unika och alla lika värdefulla !


 Skulle du har några frågor om Sessioner eller bara vill ställa någon fråga? 

 Maila mig gärna på: Zanna@änglavakt.com